Ştiri

Rubrica CEJA, ediţia 9, iulie 2014

În ediţia din această lună a rubricii dedicate CEJA (Consiliul European al Tinerilor Fermieri), preşedintele CEJA, Matteo Bartolini, ne vorbeşte despre planurile de implementare a PAC.

MF: Pe măsură ce vacanţa de vară este tot mai aproape, se apropie şi termenul-limită pentru ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) să prezinte Comisiei Europene planurile lor de implementare a politicii agricole comune (PAC). Care ar putea fi impactul?
MB: După cum am mai discutat anterior în cadrul acestei rubrici, noua PAC se axează pe flexibilitatea pentru toţi - pentru statele membre, pentru regiuni şi pentru fermieri. Aceasta înseamnă că, momentan, este foarte greu să avem o imagine clară a impactului noii PAC. Cunoaştem opţiunile aflate la dispoziţia statelor membre şi a fermierilor, însă nu cunoaştem ce opţiuni vor fi alese şi cum vor fi acestea implementate.

MF: Ar putea fi acest lucru un motiv de îngrijorare?
MB: Ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru CEJA în ceea ce priveşte implementarea măsurilor aferente tinerilor fermieri, în cazul în care statele membre încearcă să minimizeze impactul unor astfel de măsuri, în loc să îl maximizeze. S-ar crea astfel un mediu inechitabil pentru tinerii fermieri din UE, în funcţie de atitudinea statului membru din care provin faţă de sprijinirea tinerilor în agricultură şi implementarea PAC.

MF: Cum stăm acum?
MB: La reuniunea de luna trecută a Consiliului, tuturor miniştrilor li s-a cerut să informeze Consiliul şi Comisia cu privire la planurile lor de implementare, îndeosebi legat de o serie de subiecte bugetare importante care intră în sfera dosarului plăţilor directe (sprijin pentru venit). Acestea includ posibilitatea de a transfera fondurile între bugetele aferente plăţilor directe şi cele aferente dezvoltării rurale, nivelurile ajutoarelor cuplate, cerinţele fermierilor activi, utilizarea plafoanelor şi a măsurilor de redistribuire. La acestea se adaugă metodele lor de calcul şi limita de hectare pentru plăţile complementare destinate tinerilor fermieri (statele membre pot alege între patru metode diferite de calcul).

MF: Care este poziţia CEJA?
MB: CEJA îndeamnă statele membre să aleagă cea mai adecvată metodă de calcul pentru sectoarele lor agricole, bazată pe maximum 90 ha, pentru a maximiza plăţile pentru tinerii fermieri ori de câte ori este posibil. După cum vă daţi seama, datorită metodei de calcul pentru completarea plăţilor directe destinate tinerilor fermieri, nivelul ajutoarelor de care pot beneficia aceştia poate varia în mod semnificativ, în funcţie de ţara în care se află. Totuşi, absolut fiecare tânăr fermier eligibil va beneficia în primii cinci ani ai afacerii sale de o plată suplimentară - o veste extrem de bună.

MF: Care sunt următorii paşi?
MB: Este esenţial ca fermierii să fie informaţi cu privire la sprijinul pe care îl vor primi cât mai repede posibil, pentru a-şi putea planifica investiţiile cât mai din timp. Aceasta le va conferi perspectiva de care au nevoie pentru a lua deciziile potrivite pentru viitorul exploataţiei lor agricole. Perspectivele pe termen lung sunt şi aşa destul de dificil de întrezărit pentru fermieri, având în vedere fluctuaţiile preţurilor şi incertitudinile pieţei, precum şi o serie de factori imprevizibili, cum ar fi vremea, dăunătorii şi bolile. Din nefericire, numai câteva state membre au fost în măsură să ofere o prezentare detaliată a planurilor lor de implementare a PAC cu ocazia reuniunii de luna trecută a Consiliului. Acest lucru se datorează parţial faptului că reuniunea s-a axat pe o chestiune extrem de spinoasă, şi anume viitorul sectorului laptelui, despre care am discutat în ediţia de luna trecută a rubricii noastre. Deşi unele state membre şi-au publicat deja planurile, printre acestea numărându-se şi Regatul Unit şi Franţa, pentru celelalte va trebui să aşteptăm până la 1 august 2014 (cel mai devreme) pentru a cunoaşte care vor fi plăţile acestora la începutul anului 2015. Între timp, CEJA încearcă
să adune cât mai multe informaţii şi să îi informeze pe tinerii noştri fermieri din întreaga Europă pentru ca aceştia să aibă măcar o idee despre ce fel de sprijin să aştepte.

Dacă doriţi să luaţi legătura cu Matteo Bartolini sau CEJA, trimiteţi-ne un e-mail pe adresa allusers@ceja.eu

Vizitaţi: pagina globală de Facebook a Massey Ferguson
Vizitaţi: pagina de Facebook a CEJA dedicată tinerilor fermieri