Ştiri

Expediţia Antarctica 2 se confruntă cu sastrugi şi furtuni solare

După primele 48 de ore pe gheaţă, Manon Ossevoort, şi echipa Antarctica 2, au trebuit să îşi facă drum printre sastrugi (valuri de zăpadă îngheţată) şi să înfrunte o mare furtună solară ce a îngreunat puternic comunicarea cu baza.

În următoarele zile, vom fi martori la cea mai periculoasă parte a călătoriei, intrarea echipei pe un teren cu crevase, unde altitudinea va creşte în mod considerabil.

Incitanta aventură, de a conduce un tractor Massey Ferguson MF 5610 la Polul Sud, a început sâmbătă seara (22 noiembrie) şi, de la început, a întâlnit celebrele valuri de gheaţă solidă, atât de bine îngheţate, încât roţile nu au lăsat nici o urmă. Acest lucru a încetinit progresul expediţiei, dar tractorul a fost destul de puternic şi a continuat drumul prin zăpada îngheţată, călătorind de-a lungul unor peisaje spectaculoase, la o altitudine de 1688 metri.

Într-un mesaj venit din ţinutul de gheaţă, echipa Antarctica 2 a raportat “Vremea a fost absolut minunată, fără vânt. În tot acest timp, ne-am apropiat de munţi, norii au apărut şi au dispărut, influenţând dispoziţia noastră, atât în sens pozitiv, cât şi negativ.”

Duminică, 23 noiembrie, au înaintat mai mult de 90 de km în condiţiile unui cer senin şi a unei temperaturi de minus 16 grade Celsius.

Tractorul se adaptează bine cu mediul, dar terenul dur necesită o conducere cu mare atenţie a acestuia. Şoferilor, Manon Ossevoort şi Nicolas Bachelet, care au condus în ture de câte patru ore, le este încă destul de greu, chiar dacă sunt bine protejaţi în cabina comfortabilă, care este echipată cu sistem de încălzire şi cu suspensie.

Luni a fost programată o oprire pentru ca echipa să poată derula anumite activităţi programate anterior. Pregătirile au fost perturbate însă de o mare furtună solară la nivel atmosferic, ce a afectat grav comunicaţiile cu sediul central al expediţiei. Aceste condiţii atmosferice sunt similare cu cele care creează incredibila Auroră Boreală specifică emisferei nordice. Telefoanele şi sistemul de comunicaţii ale satelitului Iridium, care furnizează imaginile şi informaţiile din ţinutul de gheaţă, au căzut.

Acest lucru nu a oprit echipa de fotografi, Simon Foster şi Sarah McNair-Landry, să realizeze o şedinţă foto, profitând din plin de frumosul peisaj. Au trimis chiar şi un aparat de fotografiat în aer cu ajutorul unei drone pentru o vedere de ansamblu a caravanei.

Cum sarcinile zilei au fost îndeplinite, o parte din echipă a optat pentru un traseu de urcare, de patru ore prin gheţar, luând în considerare impresionantele privelişti de pe culmile ascuţite Nunatak, care răsar din calota glaciară. “Cu toţii ne simţim atât de privilegiaţi să fim aici”, a fost mesajul transmis la sediul principal Antarctica 2 din Marea Britanie, atunci când comunicaţiile au fost reluate după terminarea furtunii solare.

Urmăriţi şi mâine noile ştiri despre intrarea echipei în una dintre cele mai primejdioase părţi ale călatorie, terenul delicat al crevaselor.

www.AntarcticaTwo.com

#BELIEVEINIT