Ştiri

Tractorul expediţiei, MF 5610, traversează terenul crevaselor la minus 56 de grade Celsius

(26 noiembrie 2014, Antarctica, ziua a 5-a:): După o zi lungă de condus în condiţii dificile, tractorul expediţiei Antarctica 2, MF 5610, a reuşit să traverseze cu succes terenul primejdios al crevaselor şi terenul muntos abrupt, îndreptându-se spre “poarta cheie”, care va reprezenta intrarea pe un platou de gheaţă.

În ciuda condiţiilor care au încetinit progresul călătoriei, echipa a parcurs 130 de km în 15 ore de condus prin ţinutul de gheaţă. Au fost momente în care s-a condus la o viteză de numai 7 km/oră sau chiar mai puţin, raportează Matty McNair, ghidul care conduce expediţia. “Am avut de urcat nişte dealuri foarte abrute, dar MF 5610 s-a descurcat bine. Apoi a trebuit să parcurgem o ‘mare de sastrugi’. Acestea sunt ca nişte valuri de zăpadă foarte bine îngheţate – unele ajungând la un metru înălţime – iar ultimii 50 de km au fost mai greu de parcurs“, a adăugat Matty McNair.

În acest mediu dificil, echipa a trebuit să fie foarte atentă, nu numai să se uite după crevase, dar şi să facă faţă sensibilităţii ochilor la lumina puternică a soarelui în orele neîntrerupte de condus. Totuşi, membrii echipei sunt mulţumiti de vizibilitatea la sol, datorită tractorului compact, a capotei abrupt înclinată, care îi ajută să vadă clar terenul din faţă. Dacă în fermă aceste elemente îl ajută pe şofer la manevrarea tractorului, în Antarctica ele pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

După ce au condus fără oprire şi după o urcare continuă, în cele din urmă, şi-au făcut tabăra la miezul nopţii, la o altitudine de 3000 de metri. La această înălţime temperaturile au scăzut semnificativ, până la minus 38 de grade Celsius, ajungând şi la nivelul amorţitor de minus 56 de grade din cauza vântului rece.“Este foarte greu să respiri în asemenea condiţii, totul îngheaţă în jurul feţelor noastre şi a cagulelor. Un ger nesuferit!”, spune Matty.

Deşi, membrii echipei sunt obosiţi şi îngheţaţi, activităţile din tabără nu se opresc. După ce au călătorit timp de 15 ore alături de tractor, fotograful Simon Foster şi fotograful şi ghidul polar Sarah McNair, au lucrat la editarea uimitoarelor fotografii pe care le-au realizat în timpul zilei.

Muncind chiar şi la ora 1:30 A.M., într-un birou improvizat în unul dintre camioanele de asistenţă, au început procesul lung şi dificil de transmitere a acestora prin sistemul de comunicaţii prin satelit la bază, urmând ca acestea să fie văzute de întreaga lume în următoarea zi.

www.AntarcticaTwo.com

#BELIEVEINIT