Ştiri

Rubrica CEJA, ediţia 8, iunie 2014

Comisia Europeană a lansat noul său Observator al pieţei laptelui în aprilie, anul acesta. Pentru ediţia din această lună a rubricii dedicate CEJA (Consiliul European al Tinerilor Fermieri), l-am rugat pe preşedintele CEJA, Matteo Bartolini, să ne prezinte în linii mari la ce să ne aşteptăm de la acest nou organism.

MF: Care este scopul şi contextul Observatorului pieţei laptelui (OPL)?
MB: Acesta este menit să asigure transparenţa publică a datelor, completată de analize de piaţă, rapoarte privind perspectivele pe termen scurt şi reuniuni periodice ale unui comitet economic. OPL va consolida capacitatea Comisiei de a monitoriza piaţa produselor lactate şi va ajuta sectorul să se adapteze la noul context odată cu eliminarea regimului de cote la lapte începând cu 31 martie 2015, după 30 de ani de existenţă.

Comisarul european a lansat pentru prima oară ideea unui astfel de observator cu ocazia Conferinţei produselor lactate din septembrie 2013, la care au participat şi o serie de tineri fermieri din cadrul CEJA. Conferinţa a reunit toate părţile implicate ale lanţului produselor lactate - de la fermieri la procesatori şi comercianţi de retail - pentru a discuta viitorul sectorului după eliminarea cotelor.

MF: Cât de important este sectorul produselor lactate în UE?
MB: Laptele este produs în fiecare stat membru al UE şi, ca sector de produs unic, este evaluat la circa 15% din întreaga producţie agricolă a UE. UE este un actor major pe piaţa mondială a produselor lactate, ca prim exportator de multe produse, îndeosebi brânzeturi. Pentru unele state membre, acest sector este o parte esenţială a economiei agricole. Producţia totală de lapte a UE a fost estimată la cca. 152 milioane de tone în 2011 şi se aşteaptă să crească odată cu sporirea cererii mondiale şi eliminarea cotelor în UE. Nu este un secret faptul că aceste cote la lapte reprezintă o problemă sensibilă în Europa, astfel că singura sugestie concretă care a întrunit o largă susţinere cu ocazia Conferinţei produselor lactate a fost instituirea Observatorului pieţei laptelui.

MF: Cum îi va ajuta pe producători şi procesatori o mai bună informare şi o mai mare transparenţă?
MB: Ar trebui să îi ajute, cel puţin, cu producţia şi planificarea pe termen scurt. De aceea, a fost CEJA atât de dornică să contribuie la proces. Tinerii fermieri sunt extrem de interesaţi în acest sens, dat fiind că regimul laptelui de după eliminarea cotelor îi va afecta în mod semnificativ. Nu doar pentru că ei reprezintă viitorul sectorului, mai degrabă decât trecutul, ci şi pentru că tinerii fermieri sunt mai înclinaţi să profite de oportunităţi pentru a se extinde sau a-şi creşte producţia atunci când este posibil.

MF: Cum se implică CEJA?
MB: Comitetul economic al OPL este alcătuit din părţi interesate ale pieţei laptelui, printre care şi doi vicepreşedinţi ai CEJA. Comitetul va discuta datele generate şi va contribui cu informaţii şi opinii relevante valoroase, care nu sunt uşor de găsit în statistici. Reuniunile OPL vor fi reflectate în rapoarte ce vor fi puse şi la dispoziţia publicului. Întreaga preşedinţie a CEJA a participat la reuniunea inaugurală din 16 aprilie. Cei doi reprezentanţi ai noştri - vicepreşedinţii Alan Jagoe din Irlanda şi Matthias Daun din Germania – sunt ambii tineri fermieri din sectorul produselor lactate. Aceştia vor participa la toate reuniunile viitoare ale comitetului, contribuind cu expertiza lor şi informând Comisia şi celelalte părţi interesate cu privire la situaţia actuală efectivă din statele membre din care provin, din perspectiva unui tânăr fermier. Prima astfel de reuniune a avut loc pe 27 mai la Bruxelles. Printre celelalte părţi interesate care alcătuiesc grupul, se numără comitetul senior de lobby pentru agricultură, COPA-COGECA, precum şi reprezentanţi ai industriei din partea Asociaţiei Europene a Produselor Lactate (EDA), reprezentanţi comerciali ai Eucolait şi ai organizaţiei de comerţ retail Eurocommerce.

MF: Cum putem afla despre lucrările OPL?
MB: Expertiza comună a tuturor acestor reprezentanţi va ajuta la analiza datelor disponibile, va stimula discuţiile între diferitele verigi ale lanţului laptelui şi va contribui la previziunile pe termen scurt ale pieţei laptelui. Aceste informaţii vor putea fi consultate direct pe site-ul OPL, la fel şi rapoartele pe termen scurt ale OPL care ţin seama de analizele şi opiniile grupului de experţi. Site-ul OPL poate fi accesat de oricine. Astfel, se vor putea accesa mai uşor datele şi analizele pieţei laptelui, ceea ce va conduce la o mai bună planificare de către toate părţile implicate din lanţul laptelui şi, în cele din urmă, va aduce beneficii tuturor, fără creşteri de preţuri. Dată fiind importanţa pieţei produselor lactate din UE, este esenţial ca producătorilor să li se pună la dispoziţie cât mai multe instrumente în următorii ani, pentru ca aceştia să se poate adapta la noile condiţii ale pieţei.

Site-ul web poate fi consultat aici: http://ec.europa.eu/agriculture/milk-market-observatory/index_en.htm
Dacă doriţi să luaţi legătura cu Matteo Bartolini sau CEJA, trimiteţi-ne un e-mail pe adresa allusers@ceja.eu

Vizitaţi: pagina globală de Facebook a Massey Ferguson
Vizitaţi: pagina de Facebook a CEJA dedicată tinerilor fermieri